Elektrikli Araçların Batarya Ömrü

Batarya ömrü, elektrikli araçlara ilişkin en çok merak edilen konuların başında geliyor. Daha önce elektrikli otomobil sahibi olmamış kişilerin aklını en çok karıştıran konu da bu olabilir: Aracımın bataryasını ne zaman değiştirmem gerekir? Gelin bu konudaki bilgilerimizi bir gözden geçirelim.

Elektrikli araçlarda bataryalarının 20 yıla yakın kullanılabileceği öngörülüyor. Yine de bu konuda firmaların garantileri yaklaşık 8 yıl oluyor. Bu elbette bataryanın sekiz yılın ardından ömrünü tamamlayacağı anlamına gelmiyor. Bataryayı garanti süresinin ardından da sağlıklı bir biçimde kullanmaya devam etmek mümkün.

Ayrıca bir bataryanın ömrü, yalnızca yılla ilişkili değil; aracın kaç km yaptığı da bu noktada belirleyici oluyor. Bu nedenle firmalar, yılın yanı sıra ortalama 160.000 km’yi kapsayan bir garanti de sunabiliyor. Ancak BYD 1995'ten bu yana geliştirdiği Blade Batarya ile bu konuda farklılaşıyor. BYD’nin tüm modellerinde yer alan Blade Batarya, yaklaşık 1 milyon kilometrelik kullanımdan sonra bile yüksek batarya sağlığı sunmaya devam eder. Ayrıca BYD Blade Batarya için 8 yıl/200.000 km garanti sunarak, bataryasının arkasında durduğunu ispatlıyor. Daha fazla bilgi için Satış Sonrası Hizmetler sayfasına göz atın.

Elektrikli araçların bataryası söz konusu olduğunda kullanım ömürlerini etkileyecek başlıca faktörler şöyledir:

Zaman

Canlı cansız tüm varlıklarda olduğu gibi zamanın batarya üzerindeki etkisi de olumsuz. Elektrikli otomobillerin bataryaları, zaman geçtikçe, eskidikçe bozulabilir, bazı arızalar yaşanabilir. Ancak bunun için geçmesi gereken zaman oldukça uzundur. İçten Yanmalı bir otomobile kıyasla, elektrikli otomobillerin bataryaları benzer kullanım ömürlerine sahiptir.

Hava Şartları

Elektrikli otomobillerin bataryaları, özellikle park durumundayken hava koşullarından etkilenmeye açıktır. Ekstrem hava şartları, yani aşırı soğuk ya da aşırı sıcak, tüm otomobillerde olduğu gibi batarya performansınızı etkileyebilir. Bunun yanında BYD'nin tüm otomobillerinde bulunan ısı pompası sayesinde, -30'dan 60 dereceye kadar değişen hava koşullarında otomobilinizi optimum şekilde kullanabilirsiniz.

Şarj Dolumu

Şarj dolumu, elektrikli araçların bataryalarının kullanım süresini belirleyen etkenlerden biri. Şarj dolumunun nasıl yapıldığı bataryanın ömrünü etkiliyor. Bunun için bazı öneriler de var: örneğin şarjın tamamen boşalmasını bekleyip sonra tamamen doldurmak sağlıklı bir yöntem olarak görülmüyor. Aşırı yükleme nedeniyle batarya ömrünü azaltan bu yöntem yerine, bataryanın fazla boşalmasını beklemeden daima belirli seviyelerde tutmak önerilen bir yöntemdir. Bu noktada yüzde 80 civarında şarj ideal olarak görülüyor. Bu nedenle siz de elektrikli aracınız varsa şarjı sıfırlamamaya ya da tam doldurmamaya özen gösterin. Ancak eğer bir BYD'niz varsa, bu uyarıyı dikkate almanıza gerek yok. Çünkü BYD modellerinde bulunun Blade Batarya, geleneksel bataryalardan farklı olarak %100 kapasiteye kadar şarj edilebilir.

Devrimsel Teknoloji: Blade Batarya

20 yılı aşkın süredir batarya teknolojisine öncülük yapan BYD'nin geliştirdiği Blade Batarya elektrikli araç kullanıcılarına olağanüstü bir dayanıklılık, yüksek menzil, uzun ömür, güç ve maksimum güvenlik sunuyor.

BYD araçlarında, lityum demir fosfat (LFP) sayesinde geleneksel lityum iyon pillere fark atan, zorlu güvenlik testlerinden başarıyla geçen, uzun ömürlü Blade Batarya kullanılıyor. Çivi ile delme testinde geleneksel bataryaların 500°C'yi aştığı, duman çıkardığı ve şiddetli bir şekilde yandığı gözlemlenmiş iken; BYD'nin geliştirdiği Blade Batarya delindiğinde yalnızca 60°C'ye yükselmiş ve duman dahi çıkarmamıştır. BYD'nin Türkiye'de satışa sunulan BYD ATTO 3 modeli de Blade Batarya teknolojisinden faydalanıyor ve 420 km WLTP karma sürüş menzili, 30’dan yüzde 80’e 29 dakikada hızlı şarj imkanı sunuyor.